Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Op de theaterschool even zijn wie je bent en niet bent

De theaterschool is een bijzondere en unieke plek. In Nederland en in de rest van de wereld. Je kan namelijk op de theaterschool even zijn wie je bent en niet bent.  Het is een van de weinige plaatsen waar je in de huid kunt kruipen van een personage die lijnrecht tegenover je staat en tegelijkertijd ook toch dicht bij jezelf.

Waar je waardering krijgt voor jezelf zijn, door authenticiteit en autonoom denken na te streven. Dat je niet raar wordt gevonden, omdat je wellicht authentiek bent. Op de theaterschool zijn er vele onderdelen die getraind worden. Het is onder andere de kunst om je te kunnen verplaatsen in een rol of een personage. Je leert bijvoorbeeld te transformeren waardoor je iemand anders lijkt te zijn. De mogelijkheid om in een totaal andere huid kunnen kruipen, omdat je hiervoor vaardigheden krijgt aangereikt.

In de huid van een ander kruipen

Tijdens de lessen op de theaterschool zal je opdrachten krijgen waarbij je dichter bij jezelf komt te staan, waarmee je tegelijkertijd meer personages kan spelen die wellicht in eerste instantie ver van je af staan. Het is de kunst om (ondanks dat een personage ogenschijnlijk ver van je afstaat) je juist te verplaatsen in de rol, waardoor je de rol overtuigend neer kunt zetten. Je moet het personage begrijpen en ervaren, zodat je deze goed en overtuigend neer kan zetten. Dat is uiteindelijk de manier waarop je dit overbrengt naar het publiek, zodat het publiek meeleeft met het personage en het stuk.

De lessen op de theaterschool vormen daardoor voor iedereen een grote uitdaging. Juist omdat je je eigen instrument moet bespelen. Dit is confronterend en voor veel jongeren een grote uitdaging.

Voorbereiden op de theaterschool

Je kunt de lessen op de vooropleiding van de theaterschool ter voorbereiding gebruiken om te ontdekken of jij de ambitie hebt om op dat niveau aan de slag te gaan. Je ervaart of je het prettig vindt om jezelf te leren kennen en daarmee ook personages te spelen waar je in eerste instantie niet direct aan gedacht had.

Uiteraard is dit ook iets dat je tijdens de lastige audities voor de theaterschool waarschijnlijk al zal merken. Het is daarom een goed idee om je aan te melden voor de lessen of in ieder geval voor een vooropleiding theater.

Ontdek of de theaterschool wat voor jou is

Je kunt op die manier ontdekken of de theaterschool wat voor jou is en of je wellicht verder wilt met acteren. Indien je inderdaad het talent bezit en jezelf durft te ontdekken, is er haast niets leuker om te doen. Het werkt tegelijkertijd vaak als een uitlaadklep, omdat je bezig bent met een uitingsvorm.

Enthousiast geworden en je inschrijven voor een vooropleiding of onze acteerlessen? Het is de ideale weg naar de theaterschool, dus schrijf je in.

Karel Konings-Theaterschool Amsterdam ATKA