Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Theaterschool: welke hbo-toneelscholen zijn er?

Naar de theaterschool en benieuwd welke mogelijkheden je daarvoor hebt? We kennen in Nederland vier verschillende hbo-toneelscholen. Dat betekent dat je de keuze hebt uit vier verschillende scholen, al zal je in alle gevallen pittige audities moeten doen. Je kunt die gebruiken om te laten zien wie je bent en wat je aan talent bezit.

De theaterscholen zitten verdeeld door Nederland. De HBO-toneelscholen bevinden zich in Amsterdam, Utrecht, Maastricht en Arnhem. Het is de moeite waard om van de verschillende theaterscholen informatie in te winnen en naar de open dagen te gaan zodat je een goed beeld krijgt van de scholen. De toneelscholen leggen verschillende accenten op het vak acteren.

Amsterdam en Arnhem

De theaterschool in Amsterdam heet officieel de ATKA. Dit staat voor een combinatie van de Amsterdamse Toneelschool en de Academie voor Kleinkunst. Die zijn samengegaan en zijn vanaf 2001 daardoor de Theaterschool Amsterdam. Je zou kunnen stellen dat de ATKA iets breder georiënteerd is dan de andere scholen omdat het kleinkunst vak ook verwerkt is in de opleiding. Zie hiervoor ook op onze site wat de oud artistiek leider heeft geschreven over de ATKA heeft geschreven. Sinds 2017 is Yvette Fijen aangesteld als nieuwe artistiek leider. Hierdoor is er nieuwe wind gaan waaien op de theaterschool in Amsterdam en is de school zich aan vernieuwen. De aansluiting met beroepspraktijk is aan het veranderen en de school tracht hierin mee te groeien. Zo kan je stellen dat vroeger acteurs veelal opgenomen werden in vast dienstverband bij een toneelgezelschap en dat tegenwoordig de meeste acteurs zzp’er worden na afronding van hun opleiding en vaak zelf initiatieven ontplooien in het theatervak.

In Arnhem heb je ArtEZ. Dat is een combinatie van verschillende scholen, die voorheen afkomstig waren uit Arnhem, Enschede en Zwolle. Het is een opleidingsinstituut voor allerlei kunstgerichte studies, waaronder ook het acteren. De toneelschool Arnhem heeft een rijke historie en van oudsher zijn er veel theatercollectieven ontstaan door afgestudeerde acteurs zoals: het ‘Barre Land, Dood Paard en het Onafhankelijk Toneel.

Maastricht en Utrecht

De hbo-toneelschool in Maastricht heet de toneelacademie. De school heeft veel toneel coryfeeën voortgebracht in het verleden. Men zou kunnen stellen dat Maastricht van oudsher meer het accent legt op teksttoneel. Veel afgestudeerden van de toneelacademie Maastricht zijn in het verleden beland bij de grote toneelgezelschappen zoals bijvoorbeeld Toneelgroep Amsterdam.

De toneelschool Utrecht is onderdeel van de HKU: Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. De HKU heeft de richting bachelor theatre in acting. Het is moeilijk om onderscheid te maken tussen de verschillende toneelscholen en de vinger te leggen op waar de verschillen in accent liggen. Utrecht is de jongste toneelschool van de vier toneelscholen. Je zou kunnen stellen dat Utrecht een meer fysieke benadering van spelen hanteert en soms meer accenten legt op het spelen en of aanwezig zijn als groep op het toneel.

Op alle vier de scholen in Nederland zal je pittige audities moeten doen om aangenomen te worden op de theaterschool. Uiteraard kunnen we je bij Vooropleiding Theater Nederland helpen met de voorbereiding, zodat je de kans om aangenomen te worden zo groot mogelijk maakt.

Vooropleiding voor de theaterschool

Aan de slag met een vooropleiding voor de theaterschool, zodat je je bijvoorbeeld goed kunt voorbereiden op de audities die je te wachten staan? Wij zorgen ervoor dat je je verder ontwikkelt. Zodat je zoveel mogelijk kans maakt tijdens de audities voor de hbo-toneelschool van je keuze.

Enthousiast? Schrijf je online in, dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op.

Theaterschool Amsterdam ATKA AHKTheaterschool Amsterdam - Lotta Sophie - Theaterschool Amsterdam - ATKA