Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Theaterschool

Ieder jaar weer doen er duizenden jonge acteurs auditie voor de theaterschool. Toneelacademie Maastricht, toneelschool Arnhem, toneelschool Utrecht en de ATKA (Amsterdamse Toneel en Kleinkunst Academie). Vooropleiding Theater Nederland richt zich voornamelijk op de richting acteren, niet zozeer op performance, beweging en zang. Het is niet eenvoudig om aangenomen te worden op een theaterschool (HBO richting acteur). Je dient talent en een ijzeren doorzettingsvermogen te hebben. Een goede voorbereiding helpt hierbij. Vooropleiding Theater Nederland heeft verschillende trajecten zoals de vooropleiding theater.

Mocht je auditie’s gaan doen voor een HBO theaterschool, dan bieden wij ook een specifiek toneelschool traject aan. Dit traject vindt overdag plaats.

Hanneke van der Paardt - Theaterschool Arnhem

Op zoek naar een goede theaterschool in Amsterdam?

Toneelspelen is een fantastische bezigheid en kan een enorme energie geven. Acteren kan je een sensatie geven die je nergens anders ervaart. Je kruipt in de huid van een personage dat misschien wel lijnrecht staat tegenover wie jij zelf als persoon bent. Het is een uitlaatklep en noodzakelijkheid die voor sommige mensen uitmondt in een beroep. Bij Vooropleiding Theater Nederland kun je ontdekken of je tot de categorie behoort die naar een theaterschool wilt.

 

Acteerlessen

Vooropleiding Theater Nederland is een ideale plek voor toneelspelers met ambitie. Wil je bij ons in Amsterdam ontdekken wat acteren precies inhoudt of wil je je specifiek voorbereiden voor de HBO theaterschool? De vooropleiding theater volgen om je kennis en kwaliteiten verder te ontwikkelen? Of het intensieve toneelschool traject volgen waarmee je je talenten vergroot? Schrijf je dan nu in via onze website. We bieden meerdere workshops aan voor verschillende niveaus.

Acteerles van gerenommeerde acteurs en regisseurs

Bij Vooropleiding Theater Nederland krijg je altijd acteerlessen van ervaren mensen. Of het hier nu gaat om ervaren acteurs of regisseurs, ze hebben allemaal de bevlogenheid en kennis om hun vak over te brengen op studenten. Wil jij gebruik maken van deze kennis en zo beproeven welke talenten jij zelf bezit? We helpen je graag verder als acteur.theaterschool

Theaterschool in Arnhem - Toneelschool ArtEZ

Informatie over Toneelschool ArtEZ

Er zijn vier verschillende HBO Theaterscholen in Nederland waaronder de theaterschool in Arnhem, deze heet officieel toneelschool ArtEZ. De theaterschool richt zicht voornamelijk op Arnhem, Enschede en Zwolle en leidt in algemene zin op voor beroepen waarin kunst, kennis en creativiteit centraal staan. De A verwijst naar Arnhem, de E naar Enschede en de Z naar Zwolle. ‘Art’ verwijst uiteraard naar de focus op de kunsten.

De theaterschool Arnhem biedt een 4-jarige hbo-opleiding tot zelfstandig acteur, waarbij je werkt onder intensieve en individuele begeleiding. De nadruk ligt er heel duidelijk op vakmanschap, onderzoek en reflectie, waarmee de opleiding het stempel ‘Topopleiding’ kreeg volgens de Keuzegids hbo 2017. Bovendien heeft de theaterschool Arnhem een uitwisselingsprogramma met verschillende andere Europese theaterscholen.

Visie en studie in Arnhem

“Afgestudeerde acteurs aan de Toneelschool Arnhem leveren vanuit een persoonlijke artistieke visie een inhoudelijke en vernieuwende bijdrage aan de ontwikkeling van het vakgebied”, aldus Ernst Braches. Hij is hoofd van de theaterschool in Arnhem en vindt het vooral van belang dat acteurs er een persoonlijke artistieke visie ontwikkelen. De toneelschool combineert theorie met praktijklessen en heeft veel aandacht voor reflectie, onderzoek en het verwerven van nieuwe kennis. In het tweede gedeelte van de opleiding aan de Toneelschool Arnhem bestaat er de mogelijkheid tot specialisaties in regisseren, schrijven of muziektheater.

De eerste twee jaren aan de theaterschool in Arnhem zijn gericht op het leren kennen van de eigen spelmogelijkheden en het aanleren van belangrijke technieken en vaardigheden. De propedeuse is verkennend, waarbij bijvoorbeeld improvisatie, tekstbehandeling, stem, lichaam en onderzoek veel aan bod komen. Voor de beste student-acteurs is er een Honours-Programme beschikbaar.

Toelating op de toneelschool Arnhem

De toelatingseisen op de theaterschool in Arnhem zijn streng, net als op de andere hbo-toneelscholen. Je dient in ieder geval een vwo-, havo- of mbo-opleiding (niveau 4) of een gelijkwaardig diploma op zak te hebben. Buitenlandse studenten moeten taallessen nemen en in alle gevallen moet het toelatingsexamen een positieve uitslag opleveren.

Het toelatingsexamen op de toneelschool Arnhem bestaat uit een thuisopdracht en vervolgens drie ronden. De eerste ronde betreft een selectiedag, waarop de thuisopdracht aan bod komt. Vervolgens volgt er een selectieweek, waarin je met docenten in groepsverband aan de slag gaat. Op woensdagmiddag vindt er een tussentijdse evaluatie plaats. Hierna blijven er nog ongeveer twintig student-acteurs in de derde ronde en maken vervolgens de selectieweek vol, om kans te blijven maken op een plaats aan de theaterschool in Arnhem.

Perspectief na je studie

Het perspectief voor acteurs die studeren aan de toneelschool Arnhem is goed. Bekende alumni zijn bijvoorbeeld Jacob Derwig, Maria Kraakman, Kitty Courbois, Anneke Blok en Eva Duijvestein. Oud-studenten van de theaterschool werken als acteur of actrice voor het theater, voor film en voor tv. Een aantal van hem werkt bovendien als regisseur of schrijver. Na je opleiding aan de theaterschool Arnhem kun je er tevens voor kiezen om door te stromen naar de master Theatre Practices, om verdere verdieping te zoeken. Op die manier is er een volwaardig programma beschikbaar voor acteurs en actrices in spé met de hoogste ambities.

Acteeropleiding HKU acting

Informatie over de acteeropleiding aan de HKU

De theaterschool in Utrecht vind je als acteeropleiding aan de HKU, de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Je kunt er afstuderen in de richting Bachelor Theatre in Acting, waarmee je kiest voor een opleiding tot acteur voor theater, film of televisie. De theaterschool heeft een passie voor theater en biedt de ruimte aan talent voor acteren. Je leert met je lichaam, stem, geest, hart en ziel ideeën en werelden tot leven te brengen. De intensieve trainingen en voorstellingen zorgen vanuit de theorie voor een brede praktijkervaring.

Studieprogramma aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht

Tijdens het studieprogramma aan de theaterschool in Utrecht leer je voorstellingen te spelen en die ook zelf te maken. Je werkt samen met klasgenoten, theatermakers en collega-kunstenaars, maar niet zonder dat je werkt aan de basisvaardigheden voor het acteren en acteervakmanschap. Je krijgt les van ervaren acteurs, regisseurs en academici die zelf werkzaam zijn in het theater.

Tijdens het eerste jaar leg je de basis voor acteren, met het oog op spel, beweging, stem, dramaturgie en theatermaken. Je traint je lichaam en stem intensief op de HKU, om vanuit de theaterschool in Utrecht toe te werken naar een presentatie aan het einde van het jaar. In het tweede, derde en vierde jaar kies je een richting: acteur of acteur- en theatermaker. Bovendien heb je de kans om in die periode een tijdje in het buitenland te verblijven in het kader van je studie aan de theaterschool in Utrecht.

Aanmelden en toelating voor de theaterschool in Utrecht

De selectieprocedure voor de theaterschool Utrecht aan de HKU is streng, de aanmelding vraagt om een stevige vooropleiding en bestaat uit verschillende opdrachten. Je dient uiteraard een passie voor theater en talent voor acteren te hebben. Daarnaast is het van belang dat je een goede algemene conditie hebt, je beschikt over veel discipline en doorzettingsvermogen.
Voor de toelating op de theaterschool in Utrecht zal je een aantal toelatingsopdrachten moeten maken. Die bieden de toelatingscommissie de kans om een goede keuze te maken, terwijl jij zelf een beeld krijgt van jezelf en van je talenten. De beoordeling vindt vooral plaats op basis van het proces dat je doormaakt, minder dan het eindproduct dat je levert. Er is sprake van 3 rondes en een aantal thuiswerkopdrachten, naast een motivatiebrief waarmee je kunt aangeven waarom jij graag een opleiding zou volgen aan de theaterschool van Utrecht: de HKU.

De theaterschool in cijfers

De theaterschool in Utrecht laat een aantal mooie cijfers zien. De studenten geven de opleiding er gemiddeld 4,3 van de 5 sterren. De HKU laat jaarlijks zo’n 60 eerstejaars toe en zorgt voor 18 – 24 contacturen met de grootste groep studenten. 77% van de studenten stroomt door naar het tweede jaar en 81% haalt aan de HKU binnen 5 jaar het diploma. Bovendien heeft 69% van de studenten aan de theaterschool in Utrecht binnen 1,5 jaar na het afstuderen een baan op niveau, waardoor ze aan de slag zijn als acteur of theatermaker.

theaterschool amsterdam

ATKA in Amsterdam

De ATKA in Amsterdam is het resultaat van de Amsterdamse toneelschool en de Academie voor Kleinkunst. Ze zijn in 2001 samengevoegd tot de huidige hbo-toneelschool, waar je de kans hebt om te werken aan je vaardigheden voor een carrière als acteur of actrice. Studenten werken er aan persoonlijkheid, vakmanschap, kennis en artistiek inzicht. Vervolgens krijg je de kans om je te specialiseren in een van de disciplines die je het best ligt. We zorgen bij Vooropleiding Theater Nederland voor de voorbereiding die je nodig hebt en laten je tevens vast kennismaken met het hoge niveau dat je op de theaterschool kunt verwachten.

Naar de theaterschool in Amsterdam of elders

Wil je naar de toneelschool of theaterschool in Amsterdam of heb je wellicht de hbo-toneelschool in Maastricht op het oog? Er zijn in Nederland vier verschillende hbo-opleidingen om acteur of actrice te worden. Volgde je al een mbo-opleiding acteren of heb je een andere achtergrond? Wij staan open voor alle studenten die bereid zijn het beste uit zichzelf te halen, door op hoog niveau aan hun vaardigheden te werken. We zorgen er met de workshops en cursussen voor dat je op het niveau van de theaterschool van je voorkeur aan de slag kunt, zodat je daar alvast goed aan kunt wennen.

We spreken inmiddels van de ATKA in Amsterdam in plaats van de theaterschool of de toneelschool. Daarnaast zijn er een aantal andere hbo-toneelscholen in Nederland beschikbaar, bijvoorbeeld in Maastricht.

Naar de theaterschool: de ideale vooropleiding

Naar de theaterschool en daarvoor op zoek naar de ideale vooropleiding? We kennen het hoge niveau waar de hbo-toneelscholen in Nederland om vragen. We werken met ervaren acteurs en docenten verbonden aan de toneelscholen. Dat betekent dat we goed weten wat de theaterschool aan niveau van je vraagt, waardoor we het beste uit jezelf helpen te halen. We geven les op hoog niveau, voor studenten die de ambitie hebben het beste uit hun carrière op het toneel of in het theater te halen.

“De vooropleiding voor de theaterschool was precies wat ik zocht. Ik schrok in eerste instantie van het hoge niveau en de hoge eisen die er aan me werden gesteld. Al snel bleek dat dit me zo goed mogelijk zou voorbereiden op de audities die ik zou gaan doen om toegelaten te worden op de hbo-toneelschool in Amsterdam. Achteraf had ik niet anders gewild.”

Inschrijven Vooropleiding Theater Nederland

Je inschrijven voor onze vooropleiding of meer weten over de workshops en de cursussen acteren die we geven? Je kunt je inschrijven, wij nemen vervolgens contact met je op. We zullen je aangeven wat ze op de theaterschool van je verwachten of hoe jij je goed kunt voorbereiden op de audities die je zal moeten doen wanneer je naar een van de hbo-toneelscholen in Nederland wilt.