Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Een overzicht van theatervooropleidingen in Nederland

Vooropleiding Theater Nederland is jouw adres voor acteerlessen ter voorbereiding op de audities voor de hbo-toneelscholen in Nederland. We verzamelden voor jou een overzicht van theatervooropleidingen in Nederland. Hieronder vind je van iedere theatervooropleiding een korte omschrijving.

Toneelacademie

De Toneelacademie Maastricht biedt een vooropleiding aan, speciaal bedoeld voor studenten die willen auditeren voor de 3-jarige parttime opleiding voor docent-regisseurs. De cursus wordt gegeven op zaterdagen tussen 11:00u en 16:50u en behandelt improvisatietoneel, spel vanuit beweging, teksttoneel, theatermaakles, koorzang, cultuurbeschouwing, theateranalyse en spelcoaching.

Rabarber

Rabarber verzorgt de vooropleidingen en talentontwikkeling voor de theaterschool van Den Haag. Er zijn twee vooropleidingen beschikbaar: Het Tussenjaar en de LOT. Ze zijn beiden gericht op de oriëntatie, kennismaking en of verbreding van het theatervak. De beide vooropleidingen voor het theater vormen een goede voorbereiding op de audities voor de kunstvakopleidingen, zoals die voor het theater. Het Tussenjaar zorgt voor intensieve begeleiding, terwijl LOT (Landelijke Oriëntatie Theaterscholen) een meer beknopte variant vormt.

Vooropleiding Theater zone1380

De vooropleiding is een intensieve opleiding van 16 uur per week in één jaar. De lessen zijn op maandag en dinsdag in ons eigen Theaterpand te Weesp. De Vooropleiding Theater Zone1380 staat voor vakmanschap, persoonlijke begeleiding en het onderzoeken/ontwikkelen van je eigen signatuur. De hoofdfocus ligt op acteren, maar daarnaast ook op theatermaken, regisseren en doceren.

Theatervooropleiding Oost

De TheatervooropleidingOost is er voor student-acteurs tussen de 16 en 22 jaar, met het diploma in de zak of in het eindexamenjaar. De vooropleiding is goed geschikt voor de audities aan een van de hbo-toneelscholen. Dankzij lessen van professionals uit het theatervak en lessen in uiteenlopende acteerfacetten staan de 15 vrijdagavonden en 15 zaterdagen in het teken van een intensieve vooropleiding voor het theater. De inhoud van de vooropleiding voor het theater is gekoppeld aan de voorstellingen van Toneelgroep Oostpool en wordt mede ontwikkeld door Marcus Azzini, hun artistiek directeur.

De Trap

De Trap heeft een theatervooropleiding om je voor te bereiden op een van de acteeropleidingen bij De Trap en andere theaterscholen in Nederland. Je kunt er op professionele wijze kennismaken met het vak als acteur of actrice. De vooropleiding start in september, november, januari, maart en juni en biedt daardoor het hele jaar door mogelijkheden. Bovendien is het mogelijk om bij De Trap de speciale Vooropleiding Zomer te volgen. Tijdens 5 intensieve lesdagen van maandag tot en met vrijdag word je klaargestoomd voor de audities op de toneelscholen.

UCK

UCK is het Utrechts Centrum voor de Kunsten en biedt een vooropleiding voor het theater, bestaande uit vier blokken. De eerste twee blokken gaan in op spelontwikkeling: zingen, maken, spelen, schrijven, vakmanschap, leren kijken, theatermaken, fysiek bewustzijn en kennis over theater. Het derde blok legt het accent op ervaring tijdens verschillende projecten, terwijl er tijdens het vierde blok ruimte is om onder begeleiding van een regisseur samen met de groep een voorstelling te maken. Op die manier biedt de vooropleiding voor het theater een vol jaar, desgewenst om je verder te ontwikkelen tot speler of maker.

De Noorderlingen

De Noorderlingen heeft een speciale auditietraining beschikbaar, voor student-acteurs van 16 – 23 jaar. Het is de ideale vooropleiding voor het theater, om zo succesvol mogelijk auditie te kunnen doen voor een kunstvakopleiding. Tijdens de auditietraining kun je werken aan je vaardigheden als acteur, regisseur, performer of docent drama. Het is een korte cursus waarin je intensief aan de slag gaat met de verschillende vaardigheden die je als acteur of een van de andere rollen klaar maken voor de belangrijke audities die je wilt gaan doen.

AJTS

De AJTS is de Amsterdamse JeugdteJAterschool. Je kunt er een vooropleiding volgen, genaamd VOT. Dit staat voor Vooropleiding & Oriëntatie Theaterscholen. Het gaat om een intensieve vooropleiding voor het theater, die inmiddels al 20 jaar bestaat en daardoor meer dan uitstekende resultaten heeft opgeleverd. De vooropleiding richt zich op de acteursopleidingen, net als op de andere theaterdisciplines die er beschikbaar zijn. Het is daarmee een fijne vooropleiding en goede oriëntatie op de hogescholen voor het theater die er in Nederland beschikbaar zijn. De vooropleiding duurt 24 hele zondagen, goed voor 120 uur les.

Theater de Gasten

Theater De Gasten ontwikkelt in samenwerking met bijvoorbeeld de Anne Frank Stichting interactieve voorstellingen voor VO-scholen (VMBO tot en met VWO, 1e – 6e klas). De interactieve voorstellingen stellen muziek centraal en leren de deelnemers zowel acteren als iets over bijvoorbeeld vooroordelen. Daarnaast biedt het theater allerlei workshops en voorstellingen aan, op maat gemaakt. Deze zijn geschikt voor leerlingen van 12 tot 20 jaar. De theaterdocenten zijn de jongeren van De Gasten die zijn opgeleid tot assistent-docent.

Wij Zijn Dox

DOX ontwikkelt educatieprogramma’s bij de voorstellingen. Die sluiten daar op aan en maken het bezoek voor de leerlingen nog interessanter. Er zijn workshops voor leerlingen beschikbaar, die kunnen gelden als vroege vooropleiding voor het theater. Het gaat om interactieve workshops waarbij de leerlingen aan het eind van de les kunnen benoemen waarvoor ze in opstand zouden willen komen en erin slagen om bewegingen te koppelen aan een gevoel of bepaalde gedachten.

Hierboven staan verschillende beschikbare vooropleidingen voor het theater in Nederland. Ontdek de verschillende opleidingen en mogelijkheden, om je te oriënteren op wat er beschikbaar is. We trachten bij Vooropleiding Theater Nederland je goed te informeren, op basis waarvan je een weloverwogen keuze kunt maken.

Vragen over de opleidingen of je graag inschrijven? Neem contact met ons op, we horen graag van je.