Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

TONEELACADEMIE

Toneelacademie in Maastricht
Als jij plannen hebt als acteur of actrice aan de slag te gaan en auditie te gaan doen op Toneelacademie Maastricht, dan ben je bij welkom bij Vooropleiding Theater Nederland. Als je professionele acteerlessen zoekt, dan is een acteerworkshop bij Vooropleiding Theater Nederland een goede manier om het acteren te leren van ervaren acteurs en regisseurs. Docenten die bij ons lesgeven, zijn zelf professioneel acteur en of veelal verbonden aan een toneelacademie in Nederland. Zij geven met bevlogenheid les aan een volgende generatie toneelspelers.

Aan de slag op een toneelacademie

Je hebt in Nederland een viertal HBO-opleidingen waar je wordt opgeleid voor het vak van acteur. Het is niet eenvoudig om op een van deze scholen te worden toegelaten, maar met een goede vooropleiding theater bereid je je grondig voor op audities van de toneelacademie en zet je alvast een belangrijke stap in de juiste richting. Wij zijn op de hoogte wat er komt kijken om te leren acteren en hebben regelmatig contact met docenten en studenten van de vier HBO opleidingen in Nederland. Of je nu een beginner bent op het podium, of een professionele toneelspeler, bij ons doe je kennis op die je nodig hebt.

Toneelacademie Maastricht: de Theaterschool

De theaterschool in Maastricht is er voor student-acteurs die bereid zijn keihard te werken, op zoek naar hun eigen zeggingskracht en inspiratie. De lat ligt er hoog, de academie vraagt van haar studenten een volledige overgave en gedrevenheid. Hier staat aan de andere kant een academie tegenover waar student-acteurs en -actrices de kans krijgen om rollen te voorstellingen, performances, regies en ensceneringen die bij ze past.

Gedurende de (verschillende) opleidingen aan de theaterschool in Maastricht zorgen de docenten en andere studenten voor een doorlopende stimulans, gericht op niets minder dan het allerbeste. Op die manier heeft de Toneelacademie Maastricht de naam kunnen opbouwen die deze heeft. Het is tevens deze gedrevenheid en passie die ervoor heeft gezorgd dat tal van bekende acteurs hier hun opleiding volgde.

 Opleidingen op de theaterschool in Maastricht

Je hebt op de theaterschool in Maastricht de keuze uit verschillende opleidingen. Je kunt er aan de slag als Future Actor, Future Performer, Future Director of Future Designer. Dit zijn de fulltime-opleidingen. Daarnaast kun je aan de Toneelacademie Maastricht een parttime opleiding Future Teacher/ Director volgen, net als een parttime opleiding tot Future Theatre Teacher. Na de basisopleiding is er een masteropleiding Future Master Theatre beschikbaar, zodat de Toneelacademie op alle niveaus de juiste keuze kan vormen.

De verschillende opleidingen aan de theaterschool in Maastricht combineren een intensieve training voor de elementaire onderdelen met de specifieke vaardigheden en vakgebieden die binnen de opleidingen relevant zijn. Op die manier zijn de 3-jarige parttime opleidingen en de 4-jarige fulltime opleidingen de ideale basis om als een compleet acteur aan de slag te gaan.

Hoge eisen op de theaterschool

De Toneelacademie Maastricht stelt hoge eisen aan iedere student die acteur, regisseur, performer of theaternormgever wil worden. Die hoge eisen gelden immers ook in het werkveld. Op de theaterschool is het niet voldoende om minder dan virtuoos te zijn in je vakgebied. Je moet er kunnen verrassen, verleiden en ontroeren. Vakmanschap staat er centraal, gecombineerd met een intensieve begeleiding van iedere student die er het beste uit zichzelf wil halen. Op die manier heb je samen met de theaterschool in Maastricht een gedeelde verantwoordelijkheid voor jouw toekomst.

Samenwerkingen van de Toneelacademie Maastricht

De Toneelacademie Maastricht hanteert een hoog niveau voor al haar studenten. Dat niveau is nationaal en internationaal niet onopgemerkt gebleven, waardoor de theaterschool verschillende samenwerkingen heeft kunnen sluiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om partnerscholen in München Duitsland en in Manchester Groot-Brittanië.

Tijdens de laatste twee jaar van alle opleidingen zwermen de studenten uit over het complete spectrum op het gebied van theater en film. Ze krijgen dan ook de kans om deel te nemen aan voorstellingen en projecten gericht op (inter)nationale festivals. De theaterschool Maastricht werkt hiervoor samen met gastdocenten en neemt deel aan tournees. Op die manier biedt de opleiding meer dan alleen de theorie- en praktijkomgeving aan de theaterschool in Maastricht zelf.

Gebouw Toneelacademie Maastricht

De inhoud van de HBO toneelopleidingen

Acteurs in opleiding werken vooral in het begin veel aan het gebruik van hun stem en hun lichaam en ze reflecteren veel op hun ontwikkeling. Maar je krijgt ook theoretische vakken, zoals dramaturgie en tekstanalyse. Vanaf het tweede jaar richt de opleiding zich meer en meer op het werkveld zelf. Binnen de meeste toneelopleidingen zijn meerdere afstudeerrichtingen.

 In Amsterdam (AHK) kun je onder meer terecht voor mime. Studenten aan de Zuyd Hogeschool in Maastricht kunnen ook kiezen voor de performers opleiding en regie opleiding. En Utrecht (HKU) biedt onder meer de specialisaties writing en interactive perfomance.

Vooropleiding Theater Nederland

Vooropleiding Theater Nederland organiseert met het toneelschool traject ook ieder jaar de voorstelling genaamd De Jonge Wolven . Deze voorstellingen zijn er op gericht om spelkwaliteiten die in de lessen ontwikkeld zijn ten uitvoer te brengen. Meer informatie hierover vind je op onze website. Hier staat niet alleen informatie over opleidingen en docenten, maar ook de visie van de Vooropleiding Theater Nederland. Interesse in een workshop in Amsterdam? Wil je naar een toneelacademie? Neem dan contact met ons op of schrijf je in voor de vooropleiding theater.

Er zijn in Nederland 4 HBO Toneelscholen: