Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Naar de Toneelschool via het Toneelschool Traject

Het Toneelschool Traject is het intensieve jaartraject van Vooropleiding Theater Amsterdam. Om toegelaten te worden is het van belang dat je beschikt over talent, ijzeren doorzettingsvermogen, motivatie en de wens om aangenomen te worden op één van de vier HBO toneelscholen en of de mime-opleiding te Amsterdam. Het traject heeft zich bewezen door het grote aantal studenten dat de afgelopen jaren is aangenomen op de toneelscholen. Deelnemen aan het Toneelschool Traject? Doe dan auditie. Hier krijgen we een goed beeld van je mogelijkheden.

Data Toneelschool Traject

De lessen van ons jaartraject starten elk jaar in augustus. Ze beginnen met 4 voorselectie lessen in de avonden op maandag of dinsdag of woensdag of donderdag. Eind september is de definitieve selectie bekend en starten direct opvolgend de lessen op de dinsdagen en woensdagen overdag en ’s avonds. In totaal heb je meer dan 300 lesuren gedurende het seizoen. Het traject wordt afgesloten met de voorstelling De Jonge Wolven

September tm maart lestijden op dinsdagen en woensdagen:
10.00 – 13.00
14.00 – 17.00
19.00 – 22.00

In september wordt de definitieve selectie bekendgemaakt van de deelnemers van het Toneelschool Traject.
Zie het lesrooster voorbeeld zodat je enig inzicht krijgt in hoe het lesrooster eruit ziet.

Inschrijven voor het Toneelschool Traject

Wil je deelnemen aan het Toneelschool Traject, schrijf je dan in via het inschrijvingsformulier. Inschrijven voor de auditieles voor het toneelschool traject is gratis en verplicht je tot niets. Als je gaat deelnemen aan de 4 voorselectie lessen  zijn de kosten 100,-  Als je uiteindelijk wordt geselecteerd en je gaat ons jaartraject daadwerkelijk volgen dan zijn de kosten van het jaartraject 3 x 350,- euro. We werken niet met verborgen kosten of verplichte workshops naast de deelname aan het traject. We werken met jongeren omdat we geloven dat ze daadwerkelijk de HBO toneelschool kunnen halen en doen er alles aan om dit voor elkaar krijgen. We trachten de lessen daarbij zo betaalbaar mogelijk te houden (je betaalt bij ons omgerekend minder dan 3,50 per lesuur voor het Toneelschool Traject). Mocht je het onverhoopt toch niet kunnen betalen, dan zullen we altijd gezamenlijk op zoek gaan naar mogelijkheden. Talent vinden we het meest belangrijk als criteria voor de selectie.

Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt. Wij leggen je graag uit wat je van ons kan verwachten en of we iets voor je kunnen betekenen.

toneelschool traject 2020

Naar de toneelschool

De belangrijkste basis voor een acteur in Nederland is het curriculum van één van de vier HBO Toneelscholen. Er is geen enkele andere opleiding of particuliere organisatie die ook maar in de buurt komt van de vorming die je krijgt op een HBO Toneelschool. Dit betekent niet dat je automatisch een goed acteur bent als je van de toneelschool af komt, maar het onderwijs op een HBO Toneelschool met gemiddeld 12 studenten in een klas gedurende 4 jaar lang en meer dan 40 uur per week les, is het beste theateronderwijs dat er in Nederland valt te krijgen. Door de vele aanmeldingen voor audities op de toneelschool – bij de Theaterschool Amsterdam doen bijvoorbeeld jaarlijks tussen de 500 en 1000 jongeren auditie – kan de school selecteren uit de beste talenten van Nederland. De kwaliteit van de docenten en de koppeling naar de praktijk staan hoog aangeschreven.

Om je een idee te geven wat de vereisten zijn voor toelating tot de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, citeren we hier oud-artistiek leider Ruut Weissman: “Om toegelaten te worden is het van belang dat je beschikt over uitzonderlijke talenten en een ijzeren doorzettingsvermogen en motivatie. De opleiding levert geëngageerde acteurs en kleinkunstenaars af met stijl, smaak, persoonlijkheid, vakmanschap en visie. Door de student uit te rusten met technieken, kennis, artistiek inzicht en engagement, wordt aanleg en motivatie omgezet in talent.”

Het is belangrijk dat je de ambitie en het talent hebt om op professioneel niveau te acteren. Anders dan bij andere kunstvormen, ben je als acteur zelf je instrument. Je put uit je stem, je lichaam, en naast je fysieke vermogen ook uit je geest. Dat is pittig en confronterend. Ben je bereid om jezelf gedurende vier jaar op de toneelschool te laten vormen tot acteerinstrument? Het vergt een sterke persoonlijkheid om dit te doorstaan. Als je toegelaten wil worden tot ons Toneelschool Traject, heb je deze keuze al gemaakt. Je hebt bijvoorbeeld een tussenjaar genomen om les te nemen of bent op een andere manier gericht en serieus bezig je toe te leggen op het vak. Dit alles om een plek te verwerven op één van de toneelscholen.

Inhoud Toneelschool traject lessen

In het Toneelschool traject werken we aan de volgende punten die worden getoetst tijdens HBO toneelschool audities:

  • Verbeelding: Het vermogen om je verbeelding in te zetten bij zowel tekst als fysiek spel en improvisaties.
  • Fantasie: In staat zijn verhalend te werken (dat kan ook een verhaal zijn zonder woorden).
  • Gevoeligheid en communicatie: In staat zijn om te communiceren op het speelvlak en iets te laten ontstaan.
  • Tekstbehandeling: De mogelijkheden van een tekst onderzoeken. In staat zijn een tekst echt te zeggen tegen iemand.
  • Monologen: Het vermogen om te communiceren met een monoloog en in staat zijn, los van je eigen ideeën, de situatie omzetten naar iets anders.
  • Concentratie en focus.
  • Elementair spel: In staat zijn spelelementen stap voor stap en helder toe te voegen aan je spel.
  • In het moment staan: Het vermogen om te reageren op dat wat op je af komt.
  • Omgaan met aanwijzingen. Het vermogen om op een juiste manier om te gaan met aanwijzingen.

Oefenen met monologen

Bij alle toneelscholen is het spelen van één of meerdere monologen een vereiste. Je kunt bij ons terecht voor het individueel werken aan monologen. (Het werken aan monologen is tevens ook een vast onderdeel van ons Toneelschool Traject). Je krijgt kritische feedback op wat je doet, zonder dat we de tekst ‘kapot’ repeteren of regisseren. De bedoeling is om je te laten ontdekken hoeveel mogelijkheden er zijn. Je belicht de tekst van alle kanten en maakt je eigen keuzes, zodat de tekst jouw tekst wordt.

Toneelschooltraject 2018
Toneelschool Traject 2017
Toneelschool Traject 2016

Acteren voor de camera

Acteren voor de camera is een onderdeel bij de audities van een aantal toneelscholen en zit bij alle toneelscholen in het curriculum van de opleidingen.

Met studenten die deelnemen aan het Toneelschool Traject werk je aan minimaal één scene die op locatie opgenomen wordt. Je ervaart hoe het is om te acteren voor de camera in het bijzijn van techniek zoals licht en geluid. Wij realiseren dit door een set te creëren en de scene te draaien op locatie.

EEN SCENE MET MEERDERE STUDENTEN GEDRAAID IN 1 SHOT.