Vooropleiding Theater Amsterdam 020 78 555 01 mail 06 474 26 474

Deelnemen aan de vooropleiding theater

Ben jij tussen de 16 en 24 jaar oud? Heb je daarnaast talent, ambitie, doorzettingsvermogen en de wens om naar een HBO Toneelschool te gaan? Dan zijn wij als vooropleiding theater geschikt voor je. Je ontwikkelt je op het gebied van emotionaliteit, concentratie, gevoeligheid, spelinzicht, vertrouwen, lef, intuïtie, verbeelding en transformatie. Onze acteerlessen zijn uitdagend en gericht op ontwikkeling. Alle jongeren maken enorme stappen. Onze vooropleiding theater geeft je een uitmuntende basis als je auditie gaat doen voor de toneelschool. Meer weten over hoe de vooropleiding eruit ziet? Zie hiervoor Toneelschool Traject

Wij krijgen vaak de feedback van jongeren dat ze in de eerste acteerlessen meer leren dan de jaren daarvoor. Onze vooropleiding theater sluit aan bij het curriculum van de HBO toneelscholen in Nederland. Dit zien we terug in de resultaten van het aantal studenten dat elk jaar wordt aangenomen op één van de HBO toneelscholen in Maastricht, Arnhem, Utrecht of Amsterdam.
Zie toneelschool aangenomen studenten

Voorselectie voor de theatervooropleiding

Om deel te kunnen nemen aan onze vooropleiding en toegelaten te worden tot ons Toneelschool Traject dien je auditie bij ons te doen en deel te nemen aan de voorselectie lessen die ieder jaar in september starten.

Instromen optie 1:
Je geeft je op voor een gratis auditieles. Na deelname van de auditieles krijg je een uitslag: Wel of geen voorlopige toelating tot het Toneelschool Traject.

Instromen optie 2:
Je geeft je op voor de voorselectielessen die in september ieder jaar starten. Je wordt dan ingedeeld in een groep en hebt één keer per week in de avond les. Na 4 weken hoor je of je kan deelnemen aan ons Toneelschool Traject (zie lesrooster website).

We evalueren na de voorselectielessen en bespreken uitgebreid waarom je wel of niet mag deelnemen aan het jaartraject. We hechten waarde aan eerlijke communicatie. De criteria die we hanteren bij onze evaluaties zijn breed en we maken een zorgvuldige afweging. We kijken naar je aanwezige spelkwaliteiten (onder andere spelinzicht, concentratie, gevoeligheid, verbeelding, tekstbehandeling, transformatie en fysieke verbeelding). En we kijken naar je groeimogelijkheden. Ben je open? Ben je ambitieus? Heb je voldoende maturiteit? Heb je voldoende energie? Ben je gewaagd en inspirerend voor anderen en handel je autonoom?

 

Deelname aan Toneelschool Traject

Uiteindelijk is er voor maximaal 12 talenten de mogelijkheid om het intensieve Toneelschool Traject te volgen. Deze lessen vinden overdag en in de avond plaats van oktober tot april (tot aan de laatste ronden van de HBO toneelscholen). In het Toneelschool Traject ligt de focus op teksttoneel, performance theater, monologen, dialogen en improvisatie. Alles wat er nodig is om je goed voor te bereiden op de audities van de toneelscholen en zodoende ervoor te zorgen dat je wordt aangenomen op één van de HBO toneelscholen.

Als je serieuze interesse hebt in onze vooropleiding theater neem dan gerust contact met ons op. Ben je talentvol dan helpen we je graag verder. Wil je apart werken aan monologen en dialogen dan bieden we daarvoor eventuele mogelijkheden.

Lesstof

In de Vooropleiding Theater lesblokken focussen we op het volgende:

• Elementair spel • Dialogen
• Status • Improvisatie
• Focus • Overdracht
• Verbeelding • Camera acteren
• Groot spel • Gevoeligheid
• Personages • Speltechnieken
• Ruimte • Zeggingskracht
• Monologen

 

Olivier Herter Nikki Kuis - Toneelacademie Maastricht en Arnhem

Acteren

Het verschil tussen vrijblijvend een zin uitspreken en zorgen dat je betekenis in die zin legt zodat het publiek gegrepen wordt door wat je zegt zonder te horen dat je bewust betekenis aanbrengt, kun je leren. Ook het verschil tussen willekeurig door een ruimte bewegen en bewust gebruik maken van de ruimte zodat je communiceert conform het personage, de situatie of het stuk, kun je leren. Dit leren vergt ambitie, lef en doorzettingsvermogen.

Bij Vooropleiding Theater Amsterdam verwijzen we vaak naar ‘in het moment zijn’. Hiermee bedoelen we dat je in staat bent de instrumenten die je aangereikt hebt gekregen, zodanig kunt inzetten dat je betekenis legt in je bewegingen, je houding en je tekst, terwijl het geheel tegelijkertijd ter plekke ontstaat. In onze lessen reiken we je die instrumenten aan. Welke speltechnieken zijn er? Hoe communiceer je, hoe zorg je voor overdracht? Hoe bouw je zeggingskracht op die hiervoor nodig is?

Spellessen

Bij Vooropleiding Theater Amsterdam staan de spellessen dan ook centraal. We maken geen producties en maar focussen op jouw ontwikkeling als speler en performer. De lessen staan altijd in het teken van je ontplooiing als speler. De spellessen stellen je op eenvoudige manier in staat om ‘in het moment’ te zijn. Zonder het uitgangspunt van een voorstelling te moeten neerzetten, rekening te moeten houden met een groter geheel, ben je vrij om je te concentreren op de lessen zelf, om maximaal te ontdekken wat voor jou werkt en wat niet.

Realiseer je wel dat de lat hoog ligt. We gaan uit van een professioneel niveau. Je dient de wens te hebben om naar de toneelschool te gaan en je dient gemotiveerd te zijn om ergens echt verder in te komen. Je moet sterk in je schoenen staan om de lessen, waarin je jezelf tegenkomt, te ondergaan. Wat je hiervoor nodig hebt, is zoals gezegd ambitie, durf en doorzettingsvermogen.

Roos Ponsioen & Gina van Os Toneelschool Arnhem

Acteren is niet per definitie een intellectuele bezigheid.

De ingang tot het acteren die we je bieden bij Vooropleiding Theater Amsterdam, is dat je ervaart wat het is om te spelen. We houden een hoog tempo aan in onze lessen, ze zijn zeer intensief. Je bent continu bezig op de vloer. In plaats van te overleggen, te discussiëren, te reflecteren of veel tekst te lezen, concentreren we ons op de uitvoerende aspecten van het acteren. Tijdens het Toneelschool Traject komt tekstanalyse ook veelvuldig aan bod. We spreken je spelersmentaliteit aan en laten je veel uitvoeren, ongeremd door intellectuele beschouwingen.

Kennis, en ook je kunstenaarschap, de artistieke route die je bewandelt – als je daarvoor kiest – komen wat ons betreft later, op de toneelschool, meer tot ontwikkeling. Om te beginnen vinden wij het belangrijk dat je vooral ervaart wat het betekent om ‘goed’ te acteren. Je vergaart kennis door middel van de ervaring. Bovendien is intellectuele kennis niet altijd noodzakelijk om een rol te spelen. Je kunt allerlei boeken doornemen over methodes maar daar heb je weinig aan als je de technieken niet daadwerkelijk uitvoert.

De grens ligt altijd verder dan je zelf denkt.

Om inspiratie te vinden en te geven, is het noodzakelijk dat je uit je comfort zone treedt. Je moet bereid zijn een onveilig gebied op te zoeken, jezelf bloot te geven. Dat kan eng zijn. Maar je komt hier niet onderuit als je jezelf wil ontwikkelen. Je zult ontdekken dat het zetten van deze stap vrijheid geeft en ongenadig goed spel kan opleveren. We zijn er niet om je persoonlijke problemen op te lossen, wel om je uit te dagen jezelf te ontplooien, je grenzen te leren kennen en inzicht te krijgen in jezelf.

Je vak te willen maken van acteren en de ambitie hebben om door te willen stromen naar het HBO kunstonderwijs is noodzakelijk om bij ons de Vooropleiding Theater lessen te volgen. Je dient verder de ambitie te hebben om jezelf te willen ontwikkelen.